seksualiteit
Angst of een fobie voor intiem contact is een angstklacht die veel ongemak veroorzaakt. Angst om aangeraakt te worden, angst om te versieren of versierd te worden, angst om een intieme of seksuele relatie aan te gaan, zijn enkele uitingsvormen van angst voor intimiteit. Vaak leidt deze klacht tot eenzaamheid. De spanning die door deze klachten veroorzaakt wordt, uit zich in verlegenheid, depressie, teleurstelling in anderen, een negatief zelfbeeld etc. Bij mannen komen daarbij soms seksuele stoornissen voor als impotentieklachten en/of ejaculatie stoornissen. Bij vrouwen is vaginisme of pijnlijk vrijen soms een onderdeel van deze angstklacht.
Diverse facetten kunnen bij het ontstaan van deze angst een rol spelen: eerdere seksuele ervaringen (of het gemis daaraan), opvoeding (zoals het gemis aan een liefdevolle opvoeding), sociale angstklachten en gebrek aan assertiviteit, minderwaardigheidsgevoelens, eerdere teleurstelling met contacten, depressiviteit. Het gevolg van deze angstklachten is dat men teleurgesteld raakt over zichzelf en/of anderen en vervolgens zogenaamde aangeleerde hulpeloosheid gaat ontwikkelen, waardoor men passief, afwachtend of vermijdend wordt.
IPZO gaat uit van laagdrempelige zorg. U krijgt individuele begeleiding van een gespecialiseerde psycholoog. De behandeling richt zich op:
- Diagnostiek en probleemanalyse
- Psycho-educatie, informatie over de behandeling van angst
- Bewezen effectieve behandeltechnieken voor intimiteitsangst
- Praktijkoefeningen
- Evaluatie en advies
- Terugvalpreventie
- Als u medicatie gebruikt om de angst voor intimiteit te onderdrukken bespreken wij graag, in samenwerking met uw arts, hoe dit af te stemmen.
- Als u door uw angst voor intimiteit veel situaties bent gaan vermijden, wordt u tijdens de therapie praktisch geholpen bij het wegnemen van onwenselijke vermijdingen.
Wilt u vrijblijvend aanvullende informatie?
Stuur uw mail naar informatie@ipzo.nl
of bel: 088 7001100 (lokaal tarief).
Gerelateerde angsten of fobieën.